lauantai 6. huhtikuuta 2013

Ihan oikeita keksijöitä!

Vaisala (http://www.vaisala.fi/fi/Pages/default.aspx) on kansainvälinen innovaatioyritys, joka kehittää esimerkiksi kosteuden, pilvien ja muiden sääilmiöiden mittaamiseen tarkotettuja laitteita. Tapasimme Vaisalassa "keksijätiimien" vetäjiä, jotka kertoivat meille keksimisen teollisesta näkökulmasta ja työnsä parhaista puolista.


Ongelmista ideoita, vai ideana ongelma?

Teollisesta näkökulmasta keksiminen lähtee nimenomaan ongelman keksimisestä. Mitä todella tarvitaan, mille on kysyntää? Kun on löydetty ongelma, tulee ratkaisu lahjakkailta keksijätiimeiltä kuulemma nopeasti. Teknologiaan liityviä ideoita ja ratkaisuja siis löytyy vaikka muille jakaa, aikaa vievää ja tarpeellista on miettiä niiden käytännöllisyyttä ja jalostamista.

Ongelmakeskeinen keksiminen on myös rajaavaa, hyvällä ja huonolla tavalla. Toisinaan hyvä idea ei vain palvele mitään tarkoitusta, ja se joudutaan hylkäämään. Toisinaan taas sopivat rajat mahdollistavat fokusoidun ideoinnin ja keksimisen ja edesauttavat luovuutta.


Yksin ja yhdessä - keksimistä tiimissä

Innovointia tehdään tiimeissä. Ryhmäpsykologiaa lukeneena ei tullut yllätyksenä, että kaikkien hyödyllisimmäksi tiimin kooksi koetaan 5-8 henkilöä. Näin keskustelussa kaikki saavat äänensä kuuluviin ja ryhmä ei hajoa pienemmiksi osasiksi.

Tiimien vetäjät kokivat tärkeänä myös tiimin kanssa vietetyn vapaa-ajan ja hyvän hengen. Innostuneista keksijöistä rakentuvat tiimit voivat olla hyvinkin jännittäviä, ja koostua mitä erilaisimmista ihmisistä. Lisäksi ollaan kosketuksissa jokaisen luovuuden ja ideoiden kanssa, jolloin ryhmän luottamuksen ja kanssakäymisen pitää olla äärimmilleen hiottua. Muuten homma ei vain toimi!


Työtä ja lepoa sopivissa määrin

Suuressa yrityksessä tavoitteet asetetaan pitkällä tähtäimellä, ja aikataulu on siten joustavampi. On aikaa erehtyä innovoinnin alkuvaiheessa ja keskittyä lopussa hienosäätöön. Keskustelussa tehtiin oivaltava huomio: yhdeksän tunnin työpäivä ei vastaa kolmea kolmen tunnin työpäivää. Alitajunnan tekemä työ on aivan yhtä tärkeää, jopa tärkeämpää, kuin tietoinen ajattelu.


Keksijä ei ole Pelle Peloton! (Mutta on se siisti työ silti!)

Meille tehtiin selväksi, että keksiminen ei ole aivan sitä, kuin populaarikulttuuri antaa ymmärtää. Yksinäiset nerot eivät saa mullistavia ajatuksia ja tee niistä keksintöjä, vaan tarpeeseen keksiminen määrää. Paljon myös rakennetaan vanhan päälle ja parannellaan vanhoja ideoita.

Silti, luovuuden käyttäminen ja oman ajatusprosessin tulosten näkeminen on kuulemma parempaa, kuin mikään rahapalkka. Lisäksi, jos fysiikka ja teknologia ovat elämän intohimot, on niiden parissa häärääminen päivittäin melkoinen unelmatyö. Tässä työssä myös kuulemma oppii joka päivä jotaikin uutta. Ja mikäs sen motivoivampaa?

T. Katri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti