keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Vaahtokarkkeja ja spagettia - The Marshmallow Challenge



Ilmiömme alussa sain mahdollisuuden vetää ryhmällemme Tom Wujeckin kehittämän harjoituksen, joka kulkee nimellä The Marshmallow Challenge. Tom Wujeckin mielestä harjoitus on loistava tapa parantaa tiimien tehokkuutta, auttaa heitä keksimään uusia raikkaita ideoita sekä saada ryhmä innovoimaan uudella tavalla. Olen itse saanut osallistua harjoitukseen aikasemmin ja nyt halusin jakaa saman kokemuksen myös muillekin Nostelaisille. Jaoin siis ryhmämme kahteen joukkueeseen ja kahteen eri tilaan toteuttamaan tehtävää.

Harjoituksen ideana on, että sille asetetaan tietyt rajat, joiden sisällä ryhmä voi keksiä ja innovoida oman ratkaisunsa. Jokainen tiimi saa itselleen 20 kpl spagettia, kerän lankaa, teippiä sekä yhden vaahtokarkin. Aikaa joukkueelle annetaan 18 minuuttia. Tässä ajassa ja ko. materiaaleja käyttäen joukkueen tulee rakentaa mahdollisimman korkea rakennelma. Rakennelman tulee olla myös tarpeeksi vahva, jotta vaahtokarkin voi asettaa pysymään rakennelman päälle.

Harjoitus sai aikaan sen, mitä uskoinkin tapahtuvan. Pienryhmissä nousi esiin erilaisia rooleja ja molemmat ryhmät toteuttivat harjoituksen omalla tavallaan. Rakennelmistakin syntyi täysin erilaiset. Tehtävän lopuksi pysähdyimme miettimään miten kukin oli toiminut. Mielenkiintoista oli huomata, että jotkut olivat valmiita tehtävän alussa luovuttamaan kokonaan ja ottivat ns. passiivisemman roolin. Mutta kun aika läheni loppuaan alkoi passiivisempienkin äänenpaino nousta ja innostus kasvaa. Tietenkin osa otti myös ns. "johtajan" roolin, jotta homma saataisiin kasaan. Joku taisi kuvailla omaa rooliaan innostuneeksi huutajaksi. Omasta näkökulmastani tärkeintä ei ole se pysyykö rakennelma lopussa kasassa tai kenen rakennelma on korkein, vaan se, että jokainen kokee saavansa olla osa ryhmää ja vaikuttaa lopputulokseen. Sitä kautta onnistumisen kokemuskin varmasti tulee.

Tehtävässä parasta on se, että jokaisen panosta tarvitaan, sillä spagetit ovat heikkoja ja rakentaessa tarvitaan kaikkia saatavilla olevia käsipareja. Kun aikaa oli jäljellä vain enää muutama minuutti, roolit korostuivat entisestään ja molempien joukkueiden rakennelmat olivat hienot ja korkeat, mutta lopussa kun kaikki tiimiläiset irrottivat kätensä, romahti rakennelmakin. Intensiivinen 18 minuuttinen loppui naurun pyrähdyksiin ja huudahduksiin!


Lopuksi pohjustin harjoituksen lyhyellä videolla, joka avaa Tom Wujeckin ajatusta hieman enemmän. Meidän mielestämme ei tietenkään ollut kovinkaan yllättävää, että kaikista Wujeckin testaamista ryhmistä, lapset olivat ne, jotka hallitsivat tämän lajin melkein parhaiten! :)

Itse voisin mielelläni käyttää tätä harjoitusta koulussa lasten kanssa. Lapsille voisi mahdollisesti jakaa etukäteen tiettyjä rooleja, jotta varmistettaisiin, että jokainen saa osallistua. Rooleja voisi olla mm. kellon tarkkailija, joku joka vahtii, että kaikki saavat sanoa jotain tai jonkun vastuulla voisi olla rakennelman vahvuus ja kestävyys. Tällä tavoin lapset pääsisivät harjoittelemaan vuorovaikutustaitojaan sekä innostumaan innovoimisesta!

t. Erika

ps.lisätietoa harjoituksesta: http://marshmallowchallenge.com/Welcome.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti